Alltid gratis leverans och upphämtning, hem till din dörr.
logo
DIN SIDADIN SIDA
Ditt urval, 0/3
Skapa ett kontoellerför att se ditt urval.
0
Hur du rensar din garderob
2020 M03 15

I tider av covid-19 och social distancing, så behöver vi alla hjälpas åt att ta hand om varandra på alla vis vi kan. Vi har sammanställt en liten lista på utmärkta tidsfördriv under den här perioden, och passar på att ge er den guide till garderobsrensning ni efterfrågat under en längre tid!

1. Töm hela din garderob, och samla allt på en och samma yta.

Ja, det stämmer: bygg ett litet berg av dina plagg, och ta dig an allt därifrån. Det här förespråkas även utav Marie Kondo, och syftet är helt enkelt att det ska vara en aktiv handling att hänga tillbaka plagg i garderoben, och att allt som läggs tillbaka har ett värde och syfte.

2. Katalogisera.

Att rensa garderoben blir enklare om du delar in dina kläder i olika områden. Träningskläder är en egen kategori, loungewear/mysa-runt-hemma-plagg en annan, och dina vardagsplaggen tredje. Det här ger dig en bättre överblick och skapar också en tydligare bild av dina eventuella behov.

3. Behåll, ge bort/sälj/byt, lämna för återvinning.

Skapa tre olika högar för dina plagg. Det som ska behållas, det som ska ges bort/säljas och det som nått vägs ände och är dags att återvinna. Den tredje kategorin här, att återvinna trasiga kläder, är i sig ett väldigt brett ämne som Johanna Nilsson har skrivit mycket bättre om än vad vi hade lyckats med ens om vi försökte. Läs hennes eminenta blogginlägg om detta här!

4. Sätt igång!

Här är kriterierna som underlättar en garderobsrensning. Behåll enbart det du faktiskt använder. Du har garanterat en handfull plagg som används flitigt, börja med att hänga tillbaka dessa i garderoben. För alla plagg som känns lite gränsfall ("den här koftan har jag när det är kallt ute men jag vill ha den gröna jackan om jag ska ta en promenad") lägg åt sidan. För kategorin ge bort/sälj/byt så är det väldigt enkelt vad som gäller: har du inte burit plagget på 1 år, så är det dags att låta plagget vandra vidare till någon som kommer att använda & glädjas åt det. Under ett års tid har samtliga årstider hunnit passera, du har varit på alla möjliga tänkbara humör. Så du kan med gott samvete konstatera, att alla eventuella tillfällen som det där plagget kanske eventuellt skulle kunna tänkas vara attraktivt för dig igen, de har alla kommit och passerat redan.

Några frågor som kan vara bra guidning i vad som ska rensas ut (och för all del, fundera på nedan även när du shoppar) är till exempel:

"Hur känner jag mig i det här plagget - glad, nedstämd, bekväm eller ansträngd?"

"Vilka övriga tre plagg i min garderob kan jag bära med det här plagget?"

5. Älska dina plagg.

De plagg som ska få fortsätta vara kvar i ditt liv, ge dom lite kärlek. Det är en god idé att investera i galgar som alla är av samma färg och typ till exempel, det ger struktur i garderoben så att plaggen visas upp på bästa sätt. Och förstås: vilka plagg behöver lagas, kanske skulle de må bra av att få kemtvättas eller färgas in på nytt för att förlänga livslängden? Vi rekommenderar också att när det nu är helt tomt i garderoben för att alla kläder ligger i en hög på golvet. passa på att dammtorka ytorna så att du optimerar miljön för dina kläder.

Ta hand om dig, och ta den här tiden till att dra ner lite på tempot i livet om det går. Nu när du rensat ur garderoben kan du ju till exempel läsa vårt blogginlägg om basgarderoben?

/Team Re:Leased