logo
DIN SIDADIN SIDA
Ditt urval, 0/3
Skapa ett kontoellerför att se ditt urval.
0
Det är inget fel med kanelbullar
2019 M02 20

Jag står framför garderoben. Allt är tvättat, vikt och hängt i färgordning. Femton år i modebranschen will do that to you… Jag har gjort allting rätt de senaste åren. Jag har investerat klokt i just den basgarderob vars lovord jag sjunger. Jag har mina svarta byxor i de två silhuetter som jag älskar, den där magiska vita skjortan hänger på sin plats och just denna februarimåndag när kylan fortfarande biter i kinderna så hänger där även en perfekt grå cashmeretröja som jag kommer kunna ha på dagens alla möten.

Jag står framför denna garderob och har ingenting att ha på mig. För det är som sagt februari och nu ska jag berätta varför denna månad känns evighetslång: för den är mittemellan. Vinterns charm har sedan länge försvunnit: inga levande ljus eller snötyngda trädtoppar i världen hjälper längre. Visst har det börjat ljusna om dagarna men... är vi framme snart?

Februari behöver hjälp av något. Jag vill klä mig i nya färger – Alicia Keys entré på Grammys exempelvis, kan jag få hit hela den outfiten snabbt som attan?

Jag vill ha cremevitt, kanske i en kavaj eller en pennkjol. Och ett utav mina möten för dagen kommer vara, well låt oss säga: tungt. Trögflytande. Jag vill ha en starkt gul knytblus till mina svarta byxor med hög midja, jag vill kliva in i rummet och vara omöjlig att förbise. Omöjlig att glömma. Högljudd utan att säga ett ord men inte för den sakens skull utklädd.

Så här känner jag med jämna mellanrum när jag står framför min perfekt organiserade garderob, inhandlad efter konstens alla regler. Att den inte räcker till för just nu. Denna känsla har stärkts de senaste åren då jag nämligen helt slutat att ge efter för just nu.

Just nu vill jag ha gult, men februari 2018 var "just nu" en rosa kavaj. I höstas var "just nu" en magisk kimono med pärlbroderier men hade jag gett efter för den intensiva förälskelsen som drabbade mig där och då på golvet hos den stora kedjan som dessutom drämt i med en knall-orange realapp på galgen, ja då hade den hängt i min garderob just nu och inte underlättat ett enda av de bekymmer jag startar denna dag med.

Mest perfekta outfit någonsin?

Att bli blixtförälskad i ett plagg eller en trend är kanske omöjligt att stå emot, för ärligt talat hur ska vi ens ha en chans att stå emot det? Om kiosken på hörnan varje morgon riktar ventilationen så att du måste passera doften av nybakade kanelbullar så är det ingenting mot vad vårt konsumtionssamhälle har sett till att rikta mot oss.

Vår tids konsumtionsmönster har nu blivit draget till den spets att vi måste förändra det – för enkelhetens skull, låt oss ta den där doften av nybakade kanelbullar som exempel.

En kanelbulle kommer absolut göra att du orkar med den närmaste timmen men om det var hela dagen du tänkte hålla så startar du dagen med kokt ägg istället.

Min basgarderob är ett kokt ägg. Min längtan efter gult är en kanelbulle.

Kan vi också komma överens här och nu om att det är inget fel med kanelbullar? Att livet blir extremt jäkla trist utan kanelbullar? (Börja nu inte prata med mig om kardemummabullar okej?)

När jag får blodsockerfall för att jag ehurm slarvat en smula med... livet, ja då sitter förstås närmsta bulle som en smäck. För stunden. Just då. Sen kommer den oundvikliga kraschen med trötthet och huvudvärk för att kroppen ju brände av den påfyllningen i ett rasande tempo. När eftermiddagen kommer och din kollega bjuder på godis som i princip lyser i mörkret så kan du inte stå emot: du kan inte det för godiset är medvetet designat för att du inte ska kunna det. Färgen, formen, smakämnena – hela klabbet.

Re:late.

Vi tröttnar på våra kläder tillslut. De kan vara hela och rena och aktuella och praktiska och det kommer inte spela någon roll: har du sett det tillräckligt många gånger varje dag under en viss tid så kommer det krypa fram en känsla av tristess.

Jag tror inte att vi kan stå emot det, behovet av nytt för ombyte.

Och emedan kanelbullarna inte stärker oss så är det just vad kläder faktiskt gör. En riktigt lyckad outfit kan boosta hela din dag, ett välskräddat plagg kan lyfta ditt självförtroende och när det vankas lönediskussion på jobbet så ska du såklart kliva in i rummet i en kavaj som signalerar att du vet ditt värde.

Absolut. Försök förhandla ner min lön, försök bara.

Jag hoppas på att det är vad Re:Leased kan göra för dig – ge dig det ombyte du längtar efter emellanåt, utan att du ska behöva ha dåligt samvete eller halvkrascha mellan varven. Åh, vad jag ser fram emot det!