logo
DIN SIDADIN SIDA
Ditt urval, 0/3
Skapa ett kontoellerför att se ditt urval.
0
2019. Vi gör det tillsammans.
2019 M01 4

Så mycket det finns att säga om hållbarhet och så deppiga siffror vi skulle kunna rabbla upp för att motivera till förändring.

Vi är tudelade när det kommer till det där – för å ena sidan är det allvar nu. Det är dags att förändringar sker med enorm kraft och nej, vi har faktiskt inte mer tid på oss. Å andra sidan tycker vi att livet är svårt att få ihop som det är och framförallt så; har vi kvinnor inte gjort oss förtjänta av att få unna, slappna av, kanske till och med skita-lite-i?

Det går inte att argumentera emot någon av sakerna. Det gör modeindustrins hållbarhetsutmaning extra komplex för den vidrör så många aspekter där få saker är svart eller vitt. Vi kommer under året lyfta dessa ämnen både här och i vår podcast som kommer under januari månad. Just nu tänkte vi prata om vad hyra din garderob innebär för dig och jordens resurser!

Varje år köper vi svenskar i genomsnitt 15 kg kläder och slänger 8: per person. Vad beror det på? Det är något vi funderat väldigt mycket på.

En av anledningarna är att vi de senaste dryga 30 åren har jobbat in oss i ett forcerat konsumtionsmönster där kvalitet och faktiska behov fått ge vika för snabbt, nytt, mycket, och överflöd. Under tiden har vårt västerländska samhälle utvecklats till att vi inte bara kan ha allt: vi ska ha allt.

Det berömda vardagspusslet går inte ihop och vi behöver fatta fler beslut än vi egentligen orkar och kan. (Nej det är inte en myt att Mark Zuckerberg har garderoben full av exakt samma outfit. Hur många beslut vi kan fatta per dag är de facto begränsat och världens mäktigaste personer ransonerar kraftigt i vad de lägger besluten på.)

Felköp beror inte på att vi inte bryr oss – det beror på att vi inte hinner. “Slit & släng” – kulturen har inte enbart fostrats fram av effektiva reklamkampanjer: vi har alla olika förutsättningar att försöka leva upp till de krav som vi upplever ställs på oss.

Om arbetet kräver en viss klädkod som inte stämmer överens med den person du vill vara på fritiden – vart investerar du? Vart gör du de kloka, genomtänkta valen: lägger du pengar på kvalitet på kavajen som du egentligen inte vill behöva ha på dig eller på jeansen som du bara får bära på söndagspromenaden?

När livet går in i fasen av att alla ens vänner gifter sig och kusinerna tar studenten och ett och annat dop kräver din närvaro: lägger du pengar på en klänning som du kan bära på samtliga tillfällen och på så vis fatta ett miljövänligt beslut? Eller vill du visa din uppskattning för personen som bjudit in dig genom att klä upp dig unikt för hen?

Vår personliga svaghet är förnyelse. Vi älskar känslan av att uppdatera vår look, boosta en regnig februaritisdag med färg eller mönster eller återbesöka en nygammal trend.

Så vi har behov och drömmar, vilja och längtan. Och det är här din hyrgarderob kommer bli din bästa vän. Vår filosofi är:

Äg din basgarderob

Identifiera din personliga silhuett på den vita skjortan, de svarta byxorna, den svarta kavajen och den vita svarta gråmelerade t-shirten till exempel. Investera i dessa plagg, se till att det är hållbara material eller åtminstone plagg som du vet kommer vara dina följeslagare i X antal år framöver. Nummer ett bästa du kan göra för miljön: säkerställ att allt du äger används, mycket och länge.

Se till att samtliga dessa plagg – och alla nya plagg du köper hädanefter – matchar minst 3 andra plagg i din garderob. (Nästa gång du står i provhytten och säger "jag kan ha den till jeans" – var noga med att du vetvilkajeans.) På så vis har du säkrat minst 2 outfits i alla lägen: även när du inte har någon tid över och du inte tvättat på en evighet.

Hyr resten

Och nu till allt annat! När du under vårkanten är sugen på färg och blommor: prenumerera på din garderob! Du är sugen på gult opch orange nu men nästa vår har du ju fått för dig att du klär i lila. Det här är en djupt mänsklig egenskap som är alldeles för tidskrävande att försöka stå emot – go ahead girl. Enjoy! Men gör det cirkulärt. När vi hyr ökar vi antalet användningar per plagg och vi dämpar behovet av nyproducerat.

Du har fått drömjobbet – klart du har, du är queen – men lönen har inte börjat trilla in som möjliggör en Saint Laurent kavaj och förresten så är du en mjukisbyxa-kinda-gal. Varför skulle du behöva välja? När du hyr din jobbgarderob behöver du inte längre välja vilken del som ska bestå av kvalitet för att säkerställa att det håller länge.

Här står du och funderar på hur du ska ta över världen nu när din garderob uppdateras av sig själv varje månad.

Och nästa gång tre-dagars-bröllopsinbjudningarna rasslar in: tacka ja och känn lugnet. Du behöver inte jaga och fundera och svettas i för trånga provhytter. Hyr dina outfits och iklä dig det du vill istället för det som fick funka. Inga fler plagg i sopnedkastet för att plånboken bara tillät fast fashion!

Från april 2019 kommer du till exempel ha dessa magiska outfits att välja mellan, från DAY Birger et Mikkelsen...

..och Stine Goya

Peppen vi känner över att få göra det här tillsammans med er är total. Nu revolutionerar vi hur vi konsumerar mode och prioriterar hållbarhet både för oss och Moder Jord. 2019 – året vi gör det tillsammans.